Unha paixón como
forma de vida

Adega

Mar de Envero é unha adega que, desde a súa fundación no ano 2007, elabora viños galegos únicos, con tipicidade e personalidade propia. Tras liderar proxectos singulares en diferentes denominacións de orixe, o seu elaborador Manyo Moreira retorna a Galicia, unha terra na que por chan, clima e variedades de uva, atopa o carácter e a elegancia que necesita para os seus viños.

O noso traballo arrinca no campo, onde aplicamos os traballos de viticultura necesarios para conseguir unha excelente calidade de uva, minimizando desta forma a súa manipulación durante os procesos de elaboración realizados na adega.

O carácter dos nosos viños está marcado pola influencia do Atlántico e as particulares características do noso terreo. Todos os coidados procesos que aplicamos, tanto na viña como na adega, contribúen a converter os nosos viños nun verdadeiro reflexo do potencial que ofrecen as nosas variedades de uva autóctonas.

O nome

Cando o elaborador da nosa adega atopábase ampliando os seus coñecementos de viticultura no Rosal —subzona da D.Ou. Rías Baixas—, sorprendeuse ao toparse cunha peculiar paraxe. Tratábase dunha área de viñedos na que a superficie da follaxe dos emparrados situábase nunha cota inferior á do camiño, e esta follaxe estendíase en forma ondas, como formando ondas verdes que se fundían no mar.

Curiosamente este encontro produciuse en agosto, xusto cando se produce o ansiado envero, un fenómeno no que a uva se dulcifica e cambia a súa cor, tornándose nun só día amarelada a branca e escura a tinta, proporcionando así ao acio o característico ton da maduración.

É normalmente o sol de agosto o que propicia este fermoso fenómeno que tingue de cores os viñedos e xoga cos contrastes, e é cara ao final do verán cando a natureza regálanos este instante máxico de paisaxes cambiantes, de exuberantes acios abríndose paso entre as follas das cepas, e sorpréndenos co doce sabor das uvas que, unhas horas antes, só eran verdes grans cargados de promesas.

A Adega

A nosa adega foi pensada, deseñada e construída co obxectivo de ceder todo o protagonismo ao viño, ofrecendo espazos prácticos e cómodos tanto para elaborar como para conservar e, así, obter a mellor expresión das nosas uvas.

A edificación, alzada en formigón, mantén soterrada a zona de elaboración, favorecendo unha maior estabilidade térmica e eludindo os cambios bruscos de temperatura que afectan á correcta evolución dos viños.

A zona de recepción de uva, pola súa banda, mantívose nunha posición elevada. Desta forma aprovéitase a acción da gravidade e evítase o bombeo do mosto cara aos depósitos, o que permite lograr un triplo obxectivo: aforrar enerxía, reducir a pegada de carbono e eliminar a dependencia de maquinaria neste proceso.

En canto aos residuos orgánicos xerados co noso labor, especialmente durante a vendima —pel, pebidas e raspón—, procuramos empregalos como abono para as nosas leiras. Guiámonos neste sentido por unha filosofía que busca o movemento circular e a sustentabilidade, tratando de devolver á terra o que saíu dela.

O Elaborador

A vida de Manyo Moreira, elaborador da adega Mar de Envero, parecía encamiñada cara ao deporte, xa que desde moi novo a práctica de skate, surf, kayak ou baloncesto ocupaban a maior parte do seu tempo de lecer. Con todo, volvendo a vista atrás, non esquece que desde pequeno viviu rodeado polo mundo do viño, pois os seus pais rexentaban unha taberna moi próxima á catedral de Santiago de Compostela, que era parada obrigatoria para os estudantes da cidade. Anos despois, na universidade, descubriu o viño xa non desde unha perspectiva social ou hedonista, senón desde o coñecemento científico. De feito, un día sorprendeuse desexando chegar a casa para profundar na materia de enoloxía, algo que non lle pasara nunca co resto de temáticas da súa especialidade.

Tras finalizar os seus estudos de vitivinicultura, Manyo iniciou un período de prácticas nunha adega situada en Valtuille de Abaixo, un pobo con moito encanto da D.O. Bierzo. A adega decidiu contratalo pasado o período de prácticas e, desde entón, non deixou de facer viño e ampliar os seus coñecementos en elaboración e comportamento de uvas como a prieto picudo e a albarín na D.O. Terras de León, a mencía e a godello na D.O. Ribeira Sacra, ou a caíño e a treixadura na subzona do Rosal da D.O. Rías Baixas, denominación na que acabaría asentándose definitivamente.

A súa paixón polo viño e espírito inconformista non só anímanlle a probar viños de todo o mundo para aumentar a súa bagaxe e ampliar os seus horizontes, senón que tamén lle levan a exporse novos retos enolóxicos e vitícolas que, nalgunhas ocasións, materializa en forma de coidadas edicións limitadas.

A que século se remontan as primeiras noticias do Albariño en Galicia?

Os viños rosados galegos elaborados con uva branca son máis aromáticos que os olorosos de Xerez?

Cal das seguintes opcións é unha variedade de uva?

Con que nome se coñecen os camiños que forman as liñas dun viñedo?

É Ferrón unha variedade de uva galega?